Livsmedelsforum

Oct 22, 2019 09:00 - 18:00 CEST

0 dagar 0 timmar 0 minuter 0 sekunder

Mat, hälsa och hållbarhet
från det personliga till det globala

Livsmedelsförsörjningen står inför stora utmaningar både globalt och lokalt och världen söker efter nya hållbara lösningar. Vad betyder det i ett svenskt perspektiv? Hur kan produktionen öka samtidigt som miljö- och klimatpåverkan minskar? Vad säger den senaste forskningen om hur kosten behöver förändras?

Livsmedelsforum är en plattform för nätverkande, dialog och kunskapsöverföring för en hållbar, hälsosam och konkurrenskraftig livsmedelskedja. I år gör vi hela resan från det personliga till det globala.


Välkommen till en lösningsorienterad dag fylld med inspirerande exempel, workshops och diskussioner.

 

Ur programmet

  • I forskningsfronten – så mår vi av den nya kosten
  • Produktutveckling och innovation – från hunger till hälsa
  • Så påverkar klimatförändringarna livsmedelssektorn.
  • När maten reser över världen – distribution idag och imorgon
  • Efter valet- så blir EU:s livsmedelspolitik
  • Sveriges roll i världen – så är vi en del av lösningen

 

Info

Datum: Tisdag 22 oktober 2019
Tid: ​Registrering från kl 09.00
Var:  Örebro universitet, Fakultetsgatan 1, Örebro


Konferensen riktar sig till 

Beslutsfattare, experter och strateger från aktörer i hela livsmedelskedjan, från produktion till konsumtion, inom såväl privat som offentlig sektor. Du arbetar strategiskt med och/eller äger ansvar för miljö- och hållbarhetsfrågor samt livsmedelsinköp i din organisation.​​

Anmälan

Ordinarie: 4900kr (ex moms).

NGO pris: 3500kr (ex moms). 
I konferensavgiften ingår deltagande under samtliga sessioner samt konferensdokumentation, lunch och kaffe under dagen. Presentationerna från konferensen görs digitalt tillgängliga för deltagarna direkt efter konferensen.


Gruppbokning: Vid köp vid 3 eller fler biljetter ges 20% rabatt på hela bokningen. 

Talare

Elisabet Rytter

Elisabet Rytter

med dr Nutrition, Forsknings- och nutritionsansvarig, Livsmedelsföretagen
Maria Varnauskas

Maria Varnauskas

verksamhetsansvarig för Try Swedish exportprogram, Business Sweden
Monica Sihlén

Monica Sihlén

Upphandlingsmyndigheten
Thomas Olsson

Thomas Olsson

senior advisor, Absolut Vodka/Pernod-Ricard
Hanna Dufva

Hanna Dufva

chef undersökning och vetenskapligt stöd, Livsmedelsverket
Jens Dolk

Jens Dolk

vinkypare, K-märkt
Elin Röös

Elin Röös

universitetslektor, SLU
Erik Hemmingsson

Erik Hemmingsson

docent, Gymnastik- och Idrottshögskolan, Stockholm
Linnea Olsson

Linnea Olsson

koststrateg, Karlstad kommun
Ingela Brännehed

Ingela Brännehed

kock, Tubberöds – Lilldals äldreboende
Johan Kuylenstierna

Johan Kuylenstierna

adjungerad professor, Stockholms universitet; vice ordförande, Klimatpolitiska Rådet.
Sofia Boqvist

Sofia Boqvist

universitetslektor, SLU
Åsa Sandberg

Åsa Sandberg

Hållbarhetskommunikatör, COOP
Johannes Cullberg

Johannes Cullberg

vd, Paradiset
Robert Brummer

Robert Brummer

professor, Örebro Universitet
Daniel Skavén Ruben

Daniel Skavén Ruben

rådgivare, The Rockefeller Foundation
Maja Cederlund

Maja Cederlund

projektledare Panorama, Klimatpolitiska rådet
Irén Lejegren

Irén Lejegren

regionråd, Region Örebro län
Johanna Björklund

Johanna Björklund

forskare, Örebro universitet
Ulf Sonneson

Ulf Sonneson

docent, Rise
Anita Norén

Anita Norén

avdelningschef, Länsstyrelsen i Örebro län
Johan Swahn

Johan Swahn

Ph.D. Sensorisk Marknadsföring Sense Lab, Örebro universitet
Marie Gidlund

Marie Gidlund

verksamhetsledare, Sweden Food Arena
Anna-Karin Quetel

Anna-Karin Quetel

nutritionist, Livsmedelsverket
Adam Arnesson

Adam Arnesson

lantbrukare, Jannelunds gård
Frans Prenkert

Frans Prenkert

professor, Center for Sustainable Business vid Örebro universitet
Anders Kiessling

Anders Kiessling

professor i akvakultur, SLU
Lars Andersson

Lars Andersson

professor i ogräsbiologi, SLU
Michael Mulet Solon

Michael Mulet Solon

International Program Officer Food Systems, WWF
Maria Gardfjell

Maria Gardfjell

riksdagsledamot (MP) 1:e vice ordf Miljö- och jordbruksutskottet och landsbygdspolitisk talesperson
Erik Fahlbeck

Erik Fahlbeck

vicerektor SLU (moderator)
Catrin Offerman

Catrin Offerman

programproducent och projektledare, Aktuell Hållbarhet (moderator)
Daniel Boman

Daniel Boman

redaktör Aktuell Hållbarhet (moderator)
Daniel Gillan

Daniel Gillan

grundare, foodfighters
Sara Sundquist

Sara Sundquist

hållbarhetsansvarig, Livsmedelsföretagen
Dagens program
tisdag, oktober 22, 2019
09:00 - 09:30 CEST

Registrering & frukost

Registrering och utställning öppnar. Kaffe och smörgås serveras.

Visa detaljer Gömma detaljer
09:40 - 09:50 CEST

Välkomna!

Dagens moderatorer hälsar välkommen till Örebro universitet

Visa detaljer Gömma detaljer
09:50 - 10:15 CEST

Så behöver kosten förändras

Flera rapporter visar på samma sak - vi behöver äta på ett annat sätt än vi gör idag för att klara den globala livsmedelsförsörjningen. Vad säger den senaste forskningen om hur kosten behöver förändras? Hur väl hänger det samman med nuvarande kostrekommendationer? Vi borrar i vad den nya kunskapen får för konsekvenser i alla led.

Visa detaljer Gömma detaljer
10:15 - 10:45 CEST

I forskningsfronten: Hur kan kosten förbättra hälsa och välbefinnande?

Mycket som vi läser om nya rön kring mat, hälsa och välbefinnande är baserat på djurstudier. Vad är faktum och vad är fantasi? Har vad vi lägger på tallriken en direkt inverkan på vårt välmående? Och hur påverkar klimatsmarta kostråd, med nya proteiner, oss i det avseende?

Visa detaljer Gömma detaljer
10:45 - 11:15 CEST
11:15 - 11:45 CEST

Mission – minska matsvinn med alla medel

Går det att driva en restaurang utan meny, utan att gästen vet vad det kostar, genom att servera maten bak och fram och att laga maten till 650 personer a’la carte? Ja – om man tänker lite annorlunda.​

Här får du höra mer om restaurangen K-märkts matsvinnsstrategi och varför den har varit framgångsrik. Vi diskuterar också vad som egentligen går att äta och varför bäst före-datum är något som ska tas med en nypa salt.

Visa detaljer Gömma detaljer
11:45 - 12:00 CEST

Klassisk musik och choklad - vad hände med smakupplevelsen?

Choklad tillsammans med klassisk musik, smakar det annorlunda än vad samma chokladbit gör när det är tyst? Vi vet med säkerhet att omgivningen har stor betydelse för vår matupplevelse. Här får du uppleva detta med dina egna smaklökar.

Visa detaljer Gömma detaljer
12:00 - 13:10 CEST
13:10 - 14:10 CEST

1:A Så får vi den rätta maten att hamna i magen

Att få den äldre och den yngre generationen att äta hälsosamt  är en utmaning. Lösningen stavas samarbete mellan alla inblandade. På två äldreboenden på Tjörn serveras Bertils sherrysill och Millis vårsoppa när de boende är med och skapar menyn. I Karlstad kommuns skolor har matsvinnet minskat med 46 procent och på Finnerödja skola testas skolrestaurangen och köket som klassrum.

Visa detaljer Gömma detaljer

1:B Produktutveckling och innovation - från hunger till hälsa

Matsystemet är uppbyggt för att utrota hungern, nu kommer nästa stora utmaning, att producera mat som inte gör oss sjuka, inom ramen för planetens gränser. Hör mer om de senaste internationella trenderna och om hur produktutvecklare från Holland, Silicon Valley och Israel ser på framtiden. Du får också veta mer om vad Svenskt näringsliv har på gång inom området.

Visa detaljer Gömma detaljer

1:C Fokus Styrmedel för en hållbar livsmedelskedja

Monica Sihlén Åsa Sandberg Maja Cederlund Sara Sundquist Sal: T101 (Teknikhuset)

Rätt styrmedel har en förmåga att hjälpa oss att göra rätt. Vilka styrmedel behöver vi och hur bör de som finns utvecklas? Delta i temadiskussioner med kunniga samtalsledare i mindre grupper och ta med dig en utmaning som du vill diskutera. Teman för diskussionen är upphandling, matsvinn, beteendeförändringar, hälsa, klimatomställning och hållbarhet. Platserna är få så först till kvarn och anmälan i förväg gäller på detta pass.

Ämnen: 
Hur kan styrmedel i ett visuellt verktyg visa vägen mot klimatomställning?
Hur kan upphandling styra mot en hållbar och hälsosam kost?
Hur kan vi styra mot mer hållbara beteenden?
Vilka styrmedel behövs för att vi ska äta mer hållbart och hälsosamt?

Visa detaljer Gömma detaljer
14:10 - 14:30 CEST
14:30 - 15:20 CEST

2:A Så påverkar klimatförändringarna livsmedelssektorn  (engelska)

Livsmedelssektorn behöver minska sin klimatpåverkan och skapa bättre förutsättningar för biologisk mångfald, men hur går det med lönsamheten och vad kan göras lokalt, nationellt och globalt?

Mer om dessa utmaningar och hur vi behöver möta dem får du genom olika perspektiv:
Michael Mulet Solon, WWF, presenterar FN:s 10YFP:s One Planet Network Sustainable Food Systems och de policy guidline som nyligen lancerats. Maria Varnauskas, Business Sweden, ger sin syn på vad svenska företag är bra på och vad som behövs för att öka hållbarheten i företagandet. Vi får också en realitycheck av lantbrukaren Adam Arnesson som berättar hur han konkret arbetar för att minska sårbarheten och bidra till en biologisk mångfald.

 

Visa detaljer Gömma detaljer

2:B När maten reser över världen - distribution idag och imorgon

Ulf Sonneson Frans Prenkert Daniel Gillan Sal: L2 (Långhuset)

Många konsumenter är upprörda över hur livsmedel transporteras långa sträckor, men hur stor är miljö- och klimatpåverkan från transporter om man jämför med den energi som krävs för att odla i mindre gynnsamma odlingsmiljöer? Vi problematiserar och diskuterar hur livsmedel transporteras och produceras idag och vad som kommer att gälla imorgon. 

Visa detaljer Gömma detaljer

2:C Matkvalitet i alla väder

Hanna Dufva Elin Röös Sofia Boqvist Anders Kiessling Lars Andersson Sal: T101 (Teknikhuset)

Kris, krig eller extremväder påverkar tillgången och kvaliteten på våra livsmedel. En varm sommar kan ge söta jordgubbar, mjölk som får blåbärssmak och korn som ger för mycket skum i ölet. Ett säkerhetsintrång kan göra att leveransen av varor inte kommer fram. Kan vi vara flexibla i vår uppfattning om utbud och kvalitet eller måste samhället bygga upp beredskap för att säkerställa detta i alla väder? Vad är lättast att påverka: säkerhetsläget, vädret, livsmedelsproduktionen eller upplevelsen hos den som äter? Hur gör vi det?
Ni serverar frågeställningarna, vi har dukat bordet med experter som får samtala om utmaningen att leverera mat av god kvalitet i alla väder. Ta med dig din fråga. 

Visa detaljer Gömma detaljer
15:20 - 15:45 CEST
15:45 - 16:00 CEST

Fetma och klimat - det krävs från politiken

Fetma är ett hälsoproblem som sprider sig som en löpeld över hela världen. Produktion och konsumtion av livsmedel behöver se annorlunda ut framöver. Två forskare med olika perspektiv på hållbarhet och livsmedel ger sina inspel till vad de vill ha från politiken för att styra utvecklingen i rätt riktning.


Visa detaljer Gömma detaljer
16:00 - 16:20 CEST

Här är livsmedelspolitiken de kommande åren

Klimat, närodlat, djurskydd, antibiotika och bekämpningsmedel.
Vilka är egentligen de stora hållbarhetsfrågorna i livsmedelspolitiken framöver?

Visa detaljer Gömma detaljer
16:25 - 16:40 CEST

Regionala lösningar på globala utmaningar - Örebros strategi för framtiden

Offentliga måltider, konkurrenskraft, kunskap och innovation. Genom en integrerad strategi för livsmedel där forskning, näringsliv och politik satsar nu Örebro län på lokal utveckling och på att det regionala i förlängningen ska bli en del av lösningen på globala utmaningar. 

Visa detaljer Gömma detaljer
16:40 - 17:00 CEST

Sveriges roll i den globala omställningen - så kan vi vara en del av lösningen

Livsmedelsförsörjningen står inför stora utmaningar både globalt och lokalt och världen söker efter nya hållbara lösningar. Sverige har goda möjligheter att vara drivande i omställningen mot en hållbar och hälsosam livsmedelskedja. Det kräver systemomställningar som innebär att produktionen kan öka samtidigt som miljö- och klimatpåverkan minskar och lönsamheten inom jordbruket ökar. Mark-, vatten-, och bioresurser kommer att bli av allt större strategisk betydelse under kommande decennier.

Visa detaljer Gömma detaljer
17:00 - 17:05 CEST
17:05 - 18:00 CEST

Mingel och nätverkande

09:00 - 09:30 CEST

Registrering & frukost

Registrering och utställning öppnar. Kaffe och smörgås serveras.

Visa detaljer Gömma detaljer
09:40 - 09:50 CEST

Välkomna!

Dagens moderatorer hälsar välkommen till Örebro universitet

Visa detaljer Gömma detaljer
09:50 - 10:15 CEST

Så behöver kosten förändras

Flera rapporter visar på samma sak - vi behöver äta på ett annat sätt än vi gör idag för att klara den globala livsmedelsförsörjningen. Vad säger den senaste forskningen om hur kosten behöver förändras? Hur väl hänger det samman med nuvarande kostrekommendationer? Vi borrar i vad den nya kunskapen får för konsekvenser i alla led.

Visa detaljer Gömma detaljer
10:15 - 10:45 CEST

I forskningsfronten: Hur kan kosten förbättra hälsa och välbefinnande?

Mycket som vi läser om nya rön kring mat, hälsa och välbefinnande är baserat på djurstudier. Vad är faktum och vad är fantasi? Har vad vi lägger på tallriken en direkt inverkan på vårt välmående? Och hur påverkar klimatsmarta kostråd, med nya proteiner, oss i det avseende?

Visa detaljer Gömma detaljer
10:45 - 11:15 CEST
11:15 - 11:45 CEST

Mission – minska matsvinn med alla medel

Går det att driva en restaurang utan meny, utan att gästen vet vad det kostar, genom att servera maten bak och fram och att laga maten till 650 personer a’la carte? Ja – om man tänker lite annorlunda.​

Här får du höra mer om restaurangen K-märkts matsvinnsstrategi och varför den har varit framgångsrik. Vi diskuterar också vad som egentligen går att äta och varför bäst före-datum är något som ska tas med en nypa salt.

Visa detaljer Gömma detaljer
11:45 - 12:00 CEST

Klassisk musik och choklad - vad hände med smakupplevelsen?

Choklad tillsammans med klassisk musik, smakar det annorlunda än vad samma chokladbit gör när det är tyst? Vi vet med säkerhet att omgivningen har stor betydelse för vår matupplevelse. Här får du uppleva detta med dina egna smaklökar.

Visa detaljer Gömma detaljer
12:00 - 13:10 CEST
13:10 - 14:10 CEST

1:A Så får vi den rätta maten att hamna i magen

Att få den äldre och den yngre generationen att äta hälsosamt  är en utmaning. Lösningen stavas samarbete mellan alla inblandade. På två äldreboenden på Tjörn serveras Bertils sherrysill och Millis vårsoppa när de boende är med och skapar menyn. I Karlstad kommuns skolor har matsvinnet minskat med 46 procent och på Finnerödja skola testas skolrestaurangen och köket som klassrum.

Visa detaljer Gömma detaljer

1:B Produktutveckling och innovation - från hunger till hälsa

Matsystemet är uppbyggt för att utrota hungern, nu kommer nästa stora utmaning, att producera mat som inte gör oss sjuka, inom ramen för planetens gränser. Hör mer om de senaste internationella trenderna och om hur produktutvecklare från Holland, Silicon Valley och Israel ser på framtiden. Du får också veta mer om vad Svenskt näringsliv har på gång inom området.

Visa detaljer Gömma detaljer

1:C Fokus Styrmedel för en hållbar livsmedelskedja

Monica Sihlén Åsa Sandberg Maja Cederlund Sara Sundquist Sal: T101 (Teknikhuset)

Rätt styrmedel har en förmåga att hjälpa oss att göra rätt. Vilka styrmedel behöver vi och hur bör de som finns utvecklas? Delta i temadiskussioner med kunniga samtalsledare i mindre grupper och ta med dig en utmaning som du vill diskutera. Teman för diskussionen är upphandling, matsvinn, beteendeförändringar, hälsa, klimatomställning och hållbarhet. Platserna är få så först till kvarn och anmälan i förväg gäller på detta pass.

Ämnen: 
Hur kan styrmedel i ett visuellt verktyg visa vägen mot klimatomställning?
Hur kan upphandling styra mot en hållbar och hälsosam kost?
Hur kan vi styra mot mer hållbara beteenden?
Vilka styrmedel behövs för att vi ska äta mer hållbart och hälsosamt?

Visa detaljer Gömma detaljer
14:10 - 14:30 CEST
14:30 - 15:20 CEST

2:A Så påverkar klimatförändringarna livsmedelssektorn  (engelska)

Livsmedelssektorn behöver minska sin klimatpåverkan och skapa bättre förutsättningar för biologisk mångfald, men hur går det med lönsamheten och vad kan göras lokalt, nationellt och globalt?

Mer om dessa utmaningar och hur vi behöver möta dem får du genom olika perspektiv:
Michael Mulet Solon, WWF, presenterar FN:s 10YFP:s One Planet Network Sustainable Food Systems och de policy guidline som nyligen lancerats. Maria Varnauskas, Business Sweden, ger sin syn på vad svenska företag är bra på och vad som behövs för att öka hållbarheten i företagandet. Vi får också en realitycheck av lantbrukaren Adam Arnesson som berättar hur han konkret arbetar för att minska sårbarheten och bidra till en biologisk mångfald.

 

Visa detaljer Gömma detaljer

2:B När maten reser över världen - distribution idag och imorgon

Ulf Sonneson Frans Prenkert Daniel Gillan Sal: L2 (Långhuset)

Många konsumenter är upprörda över hur livsmedel transporteras långa sträckor, men hur stor är miljö- och klimatpåverkan från transporter om man jämför med den energi som krävs för att odla i mindre gynnsamma odlingsmiljöer? Vi problematiserar och diskuterar hur livsmedel transporteras och produceras idag och vad som kommer att gälla imorgon. 

Visa detaljer Gömma detaljer

2:C Matkvalitet i alla väder

Hanna Dufva Elin Röös Sofia Boqvist Anders Kiessling Lars Andersson Sal: T101 (Teknikhuset)

Kris, krig eller extremväder påverkar tillgången och kvaliteten på våra livsmedel. En varm sommar kan ge söta jordgubbar, mjölk som får blåbärssmak och korn som ger för mycket skum i ölet. Ett säkerhetsintrång kan göra att leveransen av varor inte kommer fram. Kan vi vara flexibla i vår uppfattning om utbud och kvalitet eller måste samhället bygga upp beredskap för att säkerställa detta i alla väder? Vad är lättast att påverka: säkerhetsläget, vädret, livsmedelsproduktionen eller upplevelsen hos den som äter? Hur gör vi det?
Ni serverar frågeställningarna, vi har dukat bordet med experter som får samtala om utmaningen att leverera mat av god kvalitet i alla väder. Ta med dig din fråga. 

Visa detaljer Gömma detaljer
15:20 - 15:45 CEST
15:45 - 16:00 CEST

Fetma och klimat - det krävs från politiken

Fetma är ett hälsoproblem som sprider sig som en löpeld över hela världen. Produktion och konsumtion av livsmedel behöver se annorlunda ut framöver. Två forskare med olika perspektiv på hållbarhet och livsmedel ger sina inspel till vad de vill ha från politiken för att styra utvecklingen i rätt riktning.


Visa detaljer Gömma detaljer
16:00 - 16:20 CEST

Här är livsmedelspolitiken de kommande åren

Klimat, närodlat, djurskydd, antibiotika och bekämpningsmedel.
Vilka är egentligen de stora hållbarhetsfrågorna i livsmedelspolitiken framöver?

Visa detaljer Gömma detaljer
16:25 - 16:40 CEST

Regionala lösningar på globala utmaningar - Örebros strategi för framtiden

Offentliga måltider, konkurrenskraft, kunskap och innovation. Genom en integrerad strategi för livsmedel där forskning, näringsliv och politik satsar nu Örebro län på lokal utveckling och på att det regionala i förlängningen ska bli en del av lösningen på globala utmaningar. 

Visa detaljer Gömma detaljer
16:40 - 17:00 CEST

Sveriges roll i den globala omställningen - så kan vi vara en del av lösningen

Livsmedelsförsörjningen står inför stora utmaningar både globalt och lokalt och världen söker efter nya hållbara lösningar. Sverige har goda möjligheter att vara drivande i omställningen mot en hållbar och hälsosam livsmedelskedja. Det kräver systemomställningar som innebär att produktionen kan öka samtidigt som miljö- och klimatpåverkan minskar och lönsamheten inom jordbruket ökar. Mark-, vatten-, och bioresurser kommer att bli av allt större strategisk betydelse under kommande decennier.

Visa detaljer Gömma detaljer
17:00 - 17:05 CEST
17:05 - 18:00 CEST

Mingel och nätverkande

Partners

Kontakta oss

Image

Carina Mineur
Partneransvarig

carina.mineur@bonniernews.se

070-4566194

Image

Catrin Offerman

Projektledare
catrin.offerman@aktuellhallbarhet.se

070-19 19 400

Programtips

Vill du tipsa om en talare eller en programpunkt? Skicka gärna ett mail till agenda@aktuellhallbarhet.se

Örebro universitet
Fakultetsgatan 1, Örebro 702 81, Sweden